Niezależnie czy jesteś mistrzem gastronomii czy początkującą kucharką, wobec patelni masz jednoznaczne oczekiwania … Nie liczy się jej kolor, kształt, a nawet producent – ważne, aby nic do niej nie przywierało.
Ta właściwość pewnie skłania cię po raz kolejny do sięgnięcia po patelnie teflonowe. Jednak zanim zdecydujesz się na ten zakup, rozważ argumenty przemawiające przeciw i poznaj alternatywę dla tego kontrowersyjnego wyboru.
Musisz wiedzieć, że w przypadku przegrzania teflon wydziela się toskyczny tetrafluoroetylen. Naczynia teflonowe są wytwarzane przy użyciu rakotwórczego związku chemicznego zwanego kwasem perfluorooktanowym, zwanym też PFOA lub C-8, który wdychasz za każdym razem, gdy smażysz jajecznicę, kotleta lub naleśnika… Gazy, które ulatniają się po rozgrzani teflonu powodują również schorzenia przypominające grypę, są szkodliwe dla kobiet w ciąży i są śmiertelnie trujące dla ptaków. Co najgorsze, potrzeba aż 5 lat, żeby pozbyć się z organizmu PFOA. Obalono również pogląd, że patelnia teflonowa szkodzi tylko, gdy teflonowa powłoka zostanie uszkodzona – szkodliwość teflonu zależy od temperatury do której zostanie rozgrzany.
W obliczu tych naukowych doniesień, odkrywczą alternatywą dla naczyń teflonowych stają się np. patelnie ceramiczne. Są zgodne z proekologicznymi trendami, a dodatkowo pozwalają zachować wyśmienite walory smakowe przygotowywanych dań. Przykładowo, patelnie ceramiczne pokryte są specjalną, nanotechnologiczną powłoką, która tworzy zwarte pokrycie na powierzchni patelni. Powierzchnia patelni jest zawsze gładka, bez porów i szczelin. Ceramiczne pokrycie jest bardzie odporne na uszkodzenia mechaniczne niż teflonowe. Również detergenty, używane powszechnie do mycia naczyń i w zmywarkach nie powodują uszkodzeń ceramicznej powłoki.
Patelnie ceramiczne są wytwarzane z naturalnych minerałów i gliny. Wypalane są w temp. 1250 stopni Celcjusza, co umożliwia wytworzenie niesamowicie odpornej struktury molekularnej stanowiącej odporną barierę chroniącą przed zanieczyszczeniem naczyń przez drobnoustroje i bakterie. Tak wyjątkowy proces produkcji powoduje, że patelnie ceramiczne są wyjątkowo odporne na zmiany temperatur, i mogą bezpiecznie nagrzewać się do 450 stopni Celcjusza i znoszą zamrażanie do -20 stopni Celcjusza.
Patelnia ceramiczna dostarcza ciepło równomiernie na całą swoją powierzchnię, dzięki czemu potrawa zachowuje dobry smak i utrzymuje temperaturę, aby serwowane potrawy były jak długo ciepłe. Co równie ważne dla smakoszy – potrawy na patelniach ceramicznych smażą się równomiernie.
Ta właściwość pewnie skłania cię po raz kolejny do sięgnięcia po patelnie teflonowe. Jednak zanim zdecydujesz się na ten zakup, rozważ argumenty przemawiające przeciw i poznaj alternatywę dla tego kontrowersyjnego wyboru.
Musisz wiedzieć, że w przypadku przegrzania teflon wydziela się toskyczny tetrafluoroetylen. Naczynia teflonowe są wytwarzane przy użyciu rakotwórczego związku chemicznego zwanego kwasem perfluorooktanowym, zwanym też PFOA lub C-8, który wdychasz za każdym razem, gdy smażysz jajecznicę, kotleta lub naleśnika… Gazy, które ulatniają się po rozgrzani teflonu powodują również schorzenia przypominające grypę, są szkodliwe dla kobiet w ciąży i są śmiertelnie trujące dla ptaków. Co najgorsze, potrzeba aż 5 lat, żeby pozbyć się z organizmu PFOA. Obalono również pogląd, że patelnia teflonowa szkodzi tylko, gdy teflonowa powłoka zostanie uszkodzona – szkodliwość teflonu zależy od temperatury do której zostanie rozgrzany.
W obliczu tych naukowych doniesień, odkrywczą alternatywą dla naczyń teflonowych stają się np. patelnie ceramiczne. Są zgodne z proekologicznymi trendami, a dodatkowo pozwalają zachować wyśmienite walory smakowe przygotowywanych dań. Przykładowo, patelnie ceramiczne pokryte są specjalną, nanotechnologiczną powłoką, która tworzy zwarte pokrycie na powierzchni patelni. Powierzchnia patelni jest zawsze gładka, bez porów i szczelin. Ceramiczne pokrycie jest bardzie odporne na uszkodzenia mechaniczne niż teflonowe. Również detergenty, używane powszechnie do mycia naczyń i w zmywarkach nie powodują uszkodzeń ceramicznej powłoki.
Patelnie ceramiczne są wytwarzane z naturalnych minerałów i gliny. Wypalane są w temp. 1250 stopni Celcjusza, co umożliwia wytworzenie niesamowicie odpornej struktury molekularnej stanowiącej odporną barierę chroniącą przed zanieczyszczeniem naczyń przez drobnoustroje i bakterie. Tak wyjątkowy proces produkcji powoduje, że patelnie ceramiczne są wyjątkowo odporne na zmiany temperatur, i mogą bezpiecznie nagrzewać się do 450 stopni Celcjusza i znoszą zamrażanie do -20 stopni Celcjusza.
Patelnia ceramiczna dostarcza ciepło równomiernie na całą swoją powierzchnię, dzięki czemu potrawa zachowuje dobry smak i utrzymuje temperaturę, aby serwowane potrawy były jak długo ciepłe. Co równie ważne dla smakoszy – potrawy na patelniach ceramicznych smażą się równomiernie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz